mandag, april 17, 2006

Det er for få Frp'ere i bistandsbransjen

Det er altfor få Frp'ere i den norske bistandsbransjen. Eller liberalister, høyrefolk eller hva det skal være. Konsekvenser av det er at debattene gjerne enten blir "interne" i miljøet, mellom folk som snakker det samme språket og stort sett mener de samme tingene. De fleste av debattene i fagbladet Bistandsaktuelt er slik.

Eller debattene blir voldsomt assymetriske, mellom kunnskapsrike folk fra "innsiden" og folk som er menings- og skriveføre, men ikke akkurat knallsterke på detaljene. De føler at de bør være uenige, men ender ofte opp med plattheter og dårlig underbygde argumenter. Det er mye slikt i blogge-land, og det er jo bedre enn ingenting. Denne debatten, fra bloggen til Marion, virker for meg ganske typisk. Marion prøver vel egentlig å slå et slag for at det ikke er "tilstrekkelig med gamle klær og fadderbarn", men at det er behov for "profesjonelle" folk i bistandsbransjen, og det er jeg helt enig i. Men kommentarene på innleggene havner fort i kategoriene "bistand virker ikke"/"jo, det gjør det, men det er vanskelig".

En grunn til at det blir slik, er sikkert at bistandsbransjen er dominert av folk på sentrum-venstresiden i norsk politikk. Jeg vet ikke om det er gjort noen undersøkelser på dette, men vil tippe at tyngdepunktet i bistandsbransjen ligger et sted på venstresiden i Arbeiderpartiet, med en god dose både til høyre og venstre for det. Men svært få som stemmer Høyre eller FrP ved valg. Etter fem år i bransjen har jeg ikke møtt noen. Ut fra det jeg har truffet av studenter i de diverse utviklingsstudiene som dukker opp som paddehatter, er det altfor få blå skjorter til at jeg tror dette vil endre seg med det første.

Nå er det nok neppe noe mål at bistandsbransjen bør være 100% politisk representativ for Norges befolkning, like lite som finansmiljøet er eller trenger å være det. Men det hadde jo vært litt artig, da, om vi kunne ha folk som gikk inn i bistandsbransjen med mål om å få alle til å satse mye mer på det frie markedet og privatisering. Hvorfor velger ikke Unge Høyre-folk å utdanne seg til bistandsarbeidere? Da ville vi i hvert fall fått litt mer spennende debatter, der ikke innsiderne som oftest trumfer liberalist-synserne med mye større kunnskap.

Jeg er svoren bistandstilhenger, og ikke bare fordi jeg jobber i bransjen selv. Men jeg frykter at en debatt som er altfor teknisk og intern, og ikke tar opp De Store Spørsmålene, som hvorfor vi skal drive bistand i det hele tatt, på sikt vil kunne bane veien for "danske" tilstander. Jeg er ikke i tvil om at en eventuelle Regjering Jensen fra 2009 glatt vil kutte 20-50 prosent av bistandsbudsjettet, og jeg er redd protestene ikke vil bli så altfor voldsomme heller. Riktignok sier gjerne 80-90 prosent av befolkningen her til lands at de støtter bistand, men jeg er ganske sikker på at dette er ganske "tynne" tall, dvs at feilmarginen for å ville gi "riktige" svar, er ganske høy. Og at dersom bistand blir satt opp mot eldreomsorg, utdanning, helse, veier, e.l., vil det være få blant grunnfjellet i en evt FrP/H-regjering som vil ta til motmæle. Venstresiden vil jo syte og bære seg, men hvem bryr seg om det, når Siv Jensen har flertall bak seg?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Godt sagt.

Anonym sa...

Driver Frpere med bistand, tro dere bare brydde der om de 20% rikeste.
Eller er det kanskje for at innvandrere skal ha det såpass brukbart der de bor at de slepper å komme til Norge?

Anonym sa...

Men har ikke dere litt av skylda for at det kommer store bistandskutt under regj Jensen i 2009? Hvorfor klarer ikke bransjen å komme ut med gode, konkrete og godt fortalte eksempler på at og hvordan bistand fungerer? Hvis veldig mange tror at det meste av bistanden ikke funker og går bort i korrupsjon er det vel noen som har et kommunikasjonsproblem? Kaare

christo sa...

Kaare: To grunner:
1. God bistand er i utgangspunktet vanskelig å fortelle godt, og vi er ikke flinke nok.
2. "Vellykket bistandshistorie" passer så utrolig mye dårligere med medienes nyhetskriterer enn "norsk bistand i lomma på korrupt diktator". Hvor mange tror du for eksempel plukket opp denne historien; http://www.utviklingsfondet.no/sw6605.asp? Utviklingsfondet har faktisk fått til et skikkelig bra opplegg på Sri Lanka etter tsunamien, først og fremst ved å unngå alle de "vanlige" bistandsfellene. Vi har også snakket med MANGE journalister for å få noe dekning, men det passer ikke med det redaksjonen "føler" er de "interessante" vinklingene.

Anonym sa...

så hva er det da du impliserer om publikum? Kaa

christo sa...

Impliserer vel ikke så mye om publikum, egentlig. De er jo litt prisgitt mediene. Bortsett fra de som leser blogger, da...

Anonym sa...

er publikum prisgitt mediene, eller betyr det at de ikke bryr seg noe særlig? hvis etterspørselen var større ville jo dekningen komme?

Anonym sa...

Flere liberalister og høyrevridde i bistandsbransjen hadde kanskje vært positivt, men synes ikke FRPere har noe å gjøre, da de (nå generaliserer jeg) rett og slett ikke er intereserte i å løse det globale fattigdomsproblemet. Uansett, bra innlegg.