onsdag, juni 13, 2007

Yunus og Kong Olav... og ESA!

Steinar tipset meg om en interessant liten sak på Sveins Blogg. Det handler om den spede begynnelse på det nå viden kjente samarbeidet mellom Telenor og fredspris-Yunus om Grameen Phone. Visstnok sprang det ut av at Yunus, tydeligvis i et anfall av skuffelse over ikke å komme noen vei med amerikanske teleselskaper og svenske Telia, bestemte seg for å skrive brev til kong Olav. Gamle-kongen mente at dette hørte hjemme på daværende televerksjef Tormod Hermansens bord, og resten er historie.

Jeg vet ikke helt når dette skjedde, men det må vel ha vært minst 10-15 år siden. Tenk dere situasjonen i dag: Kong Harald - eller kanskje aller helst Krompen - får brev fra en entusiastisk entreprenør som har hørt øve-kongens fagre ord om fattigdom. Han vil starte teleselskap i Zamlawi og vil gjerne ha en norsk samarbeidspartner. Stakkars Haakon sender forespørselen videre til Telenor, som tenner på ideen, satser, og tjener masse penger. Hva skjer da? Jo, tronfølgeren får selvfølgelig ESA på nakken! Hvorfor har han ikke kontaktet også Netcom, Chess, Tele2, Tele3 og alle de andre teleselskapene? Det var nok greiere før i tiden, ja.

2 kommentarer:

Guro sa...

Det er vel bare Netcom og Telenor det står mellom. De andre har jo ikke telenett. Men det er vel nok for en ESA-sak det, ikke minst fordi saken nok burde ut på anbud i hele EØS.

Tord Steiro sa...

Så vidt meg bekjent ligger verken Zamlawi eller Banghladesh i EØS, så jeg kan ikke helt skjønne hva ESA har med dette å gjøre? Grameen Phone har vel ikke noe med Den Norske Stat å gjøre?

Men det er jo klart at ESA må ha noe å ta seg til - for mye fritid vil vel få folk til å spørre seg hvorfor de ikke gjør noe med verken markedsmakt eller suspekte privilegier i EØS økonomien.