Stakkars IMF
B92 melder at Serbia betaler tilbake lånene sine til Det internasjonale pengefondet, IMF, før tiden. Dermed har nok et land føyd seg inn i rekken av land som kvitter seg med IMF-åket så fort de bare kan. Dette skrev jeg en kronikk om for et halvt års tid siden, etter at land som Tyrkia, Brasil, Argentina og Indonesia alle kunngjorde at de ville betale ned sine lån før tiden.
Hvorfor betaler de lånene sine for tidlig? Det er i hvert fall ikke fordi de plutselig har sinnsykt mye penger mellom hendene. Nei, det er fordi de vil slippe alle de kjipe betingelsene IMF stiller. Mange låner faktisk penger andre steder for å kunne betale tilbake IMF-lånene. En ny studie bestilt av det norske Utenriksdepartementet viser også at det ikke er noen nedgang i betingelsene IMF stiller om at land må privatisere og liberalisere for å få lån. Til tross for at selv Verdensbanken sier at slike betingelser er problematiske. Dette har jeg nå vært på seminarer og møter og diskutert i et par dager, noe du kan lese mer om her. Spesielt interesserte kan lese litt om Bankens kondisjonalitetsgreier her.
Konsekvensen av at landene kvitter seg med IMF-lånene mister alle de beste kundene sine, dvs mellominntektslandene. Da er det bare små og fattige land som ikke kan få lån andre steder igjen, og det er dårlig butikk for IMF. For Pengefondet drives som en bank, og får driftsinntektene sine som en andel av renteinnbetalingene landene gjør. Mindre utestående lån betyr mindre innbetalinger, og mindre penger å drive skuta for.
Mitt svar til dette er enkelt: IMF må kutte kostnader og redusere virksomheten. Forhåpentligvis blir det snart trangt på arbeidsmarkedet for økonomer i Washington.
2 kommentarer:
Dette er kjempeinteressant! Jeg tok en titt på rapportene til UD om privatisering og liberalisering. Ganske fascinerende hvordan den ene setningen i Soria Moria begynner å få konsekvenser.
Enig. Blir spennende å se hva som skjer framover.
Legg inn en kommentar